Ősidőkben, amikor magam is Kolozsváron ittam a "studentek" keserű sörét, a legjobb viccnek a talán háromszéki cigányok elnevezését tartottuk, akik egy BBTE-s hallgatói csoport terepmunkája után lazán úgy kategorizálták a szépreményű egyetemistákat: "Bolyai-gyerekek".

Azóta is  tetszik, Bolyai-gyerekek, kár, hogy a mögöttes tartalom nem szervesült, nem tudsz rámutatni, íme, ők a Bolyai-gyerekek, nem olvasol ilyen mondatokat a sajtóban, hogy a Bolyai-gyerekek ezt és ezt csinálták, a Bolyai-gyerekek nem léteznek, pedig létezhetnének.

Tegnap, pénteken, a kolozsvári székhelyű ifjúsági szervezetek képviselői (akik nem Bolyai-gyerekek, bár lehettek volna) mocorogtak, merthogy ötven éve olvasztották egybe a Bolyait a Babeşsel, húsz éve már multikulti, de Babeş-Bolyai gyerekek sem nevelődtek ki - félanalfabéta, enyhén hülye oktatók (?), kutatók (?) viszont igen.

Kaptam egy levelet, Vári András szignálja, akiről a gugli nem sokat tud (vagyis sem BBTE-s, sem UBB-s kutatóként/oktatóként nem találja). Az ő felszösszentéből idézek:

"...semmi gond, hogy a magyar egyetemre emlékezzünk, sőt dícséretes. Ám a plakáton az egyik  szervező nem más, mint az az EMI nevű szervezet, amelyik sorozatosan olyan rendezvényeket szervez, ahol azt hirdetik, hogy a sámánok tudománya az igazi, nem az orvosoké, a magyarok a aszíroktól származnak, nem volt holokauszt, a román szomszédaink és kollegáink pedig büdös olájok, most , vélhetőleg azt, hogy nem létezik magyar oktatás az egyetemünkön..."

Túl a helyesírási hibákon (bár egy egyetemi oktató/kutató esetében szerintem ez a minimum, amit elvárhatnánk, ha nem tud helyesen írni, akkor kérje meg a titkárnőjét/asszisztensét/bölcsész kollégáját, hogy nézze át, de ne röhögtesse magát - és az erdélyi magyar felsőoktatást - az egész világ szeme láttára), ami "elgondolkodtat és hümmögésre késztet" (szófordulatok az idézett levélből), az a nagyfokú primitívség, ami csak úgy sugárzik az EMI leírása kapcsán.

Hogy Vári András vitakultúrája, argumentációs technikája nem haladja meg a mezei "kommentelők" ad hominem-érvkészletének szintjét, siralmas, de nem meglepő, Kolozsváron egyre inkább létjogosultságot nyer az akadémiai gőg (lásd a Péntek-Berszán-Szilágyi véleményt a PKE szakindításáról) - bunkósággal párosulva viszont kontraproduktív.

Lejáratja a BBTE magyar oktatóit.

Olybá tűnik, hogy a felsőoktatás fellegvárában lemondtak a gondolkodásról. A racionális vitáról. Az eleven dialógusról.

Vagy egész egyszerűen arról van szó, hogy az értelmesebb oktatók hagyják az idiótákat szabadon garázdálkodni. Nem zavarja őket, vagy nem eléggé, hogy a nevükben "hümmögjenek és elgondolkodjanak". Netán nem is tudnak róla.

És csodálkozunk, hogy a felsőoktatási tanulmányok rubrikába a szépreményű hallgatók (akik Bolyai-gyerekek kellene, hogy legyenek) odafirkantják: Babes-Bólyai Tudományegyetem.

Így.

Bretter György pedig visszaevez, hogy fogában tartva vigye át Kolozsvár szellemét a túlsó partra .

Melléklet

Academic writing

Vélemény a Partiumi Keresztény Egyetem szakindítási szándékáról

Prédikáció az egységes erdélyi magyar egyetemről

Ellenesszé Political Pleasure prédikációjára

Egyetemi kilátások - vita Kolozsvár és Várad közt 

Szerző: refilatelista  2009.06.20. 15:29 komment · 1 trackback

Címkék: magyar felsőoktatás erdélyi bbte

süti beállítások módosítása