Amint itt a blogomban is szemléztem, összefejeltem a nagyváradi disznófejű nagyurakkal és -úrhölgyekkel. Ugyan még nem adtam fel a reményt, hogy találok egy értelmes embert az ellentáborban, aki legalább megpróbálja megérteni, miért verem félre a harangot, de egyre inkább elgondolkodtatnak a "hivatalos" kommentek (a trollok, akik köcsögöznek, jövevényeznek, csicskásoznak csak az akulturáltság következményei és fokmérői, nem vitapartnerek).

Illusztrációként bemásolok egy "pengeváltást" a - feltételezésem szerint - alpolgármester asszony holdudvarából érkező észbajnokkal (stílusjegyei, argumentációja és saját narratívája szerint tippelek e fertályra; az én válaszaim dőlttel):

Hozzászóló: , 2010.02.12, 08:36

Cseppben a tenger

Kedves Demerer úr
Ön politikailag elkötelezett egy irányban, ezzel nem is lenne semmi baj de elfogult is kenyéradó gazdája irányában. Elemi sőt egzisztenciális érdeke, hogy őt visszhangozza, hogy a FŐNÖK dühét tolmácsolja. Ebben a "kis" vitainditó esetben, mármint a lórántffys diákok szereplésének megtiltásában, mint cseppben a tenger, benne van a lényeg. Az oldal, melynek ön szekértolója, magát önkényesen nemzetinek kiáltja ki ebből a kategóriából önkényesen kirekeszt mindenki mást, főleg az "udemeristákat" (idézet TL). Kik is ennek a tábornak a hagadói? Természetesen a vezérszónok TL aki eléggé keresztényietlen módon nem felejt és nem bocsájt. Mikor is kezdődött, talán a "neptuni árulással", amikor el kellett szenvednie azt a számára megalázó tényt, hogy nem hívta meg a neptuni találkozóra a tárgyalásokat kezdeményező román fél, viszont meghívtak három hazai magyar politikust (Frunda, Tokai, Borbély) akik mit sem tudtak arról, hogy rajtuk kívül még kiket hívtak meg. Az akkoriban tiszteletbeli elnökséget betöltő főpap ki kívánta átkozni a "neptuni árulókat" (szakmai ártalom) de ehhez MB nem volt partner. A fent említett urak a mai napig fontos beosztású politikusok és ez elég ahhoz, hogy a düh gyűlöletté fajuljon. Más sértődött "udemeristák" is csatlakoztak a csapathoz: Szőcs Géza aki vitatja Markó elnökké választásának tisztaságát az ő rovására, Szász Jenő aki Verestóyval hadakozik, hogy csak a legismertebbeket soroljam. Kis hazánkban, Bihar-országban is ott vannak a vezetői szerepből kiszorult "udeneristák". A sérődötségük, bosszúságuk az ami azt a dühöt tápláljaja amit ön is át vesz, talán akaratlanul is. Sajnos ennek kézelfogható következményei vannak, például nem taníthat a PKE-en "udemerista bérenc" akármilyen jó képességű is mert az megbontaná azt a klienterális rendszert ami túltesz az állítólagos "udemerés" verzión. Arra van példa, hogy az RMDSZ ellenzékéhez tartózókat szakmai alapon fontos vezetői posztokra javasolt a helyi érdekvédemi szervezet de a fordítottjára nincs, még a palotást sem járhatták el egy magyar jótékonysági rendezvényen az egykori püspök hatáskörébe tartozó iskola diákjai. Ezek a sajnálatos közjátékok lerontják az amúgy helyes nemzeti politikát mellyel én is szimpatizálok. Szerintem is szükséges, gyakran indokolt is az RMDSZ bírálata de nem a kicsinyes bosszú fűtötte düh legyen ennek az alapja.
Ami a jövevényeket illeti. Ez a város valóban toleráns a jövevényekkel szemben, amennyiben azok a város javát szolgálják, szándékaik építő jellegűek és be tudnak, be akarnak illeszkedni a befogadó közösségbe. A magukkal hozott értékek színesebbé értékesebbé teszik a közösséget. A lefumigálás, a summás szentenciák pufogtatása viszont irritáló. Egy kultúrembernek tisztába kell lennie a saját státuszával. Az is természetes, ha a helyiek nem tapsikolnak ha a jövevények elveszik a lehetőségeket a gyerekeiktől, gyakran arra kényszerítve azokat, hogy elhagyják szülővárosukat. Minden jövevény azzal, hogy elhagyja szülőhelyét - gyakran anyagi természetű okokból- egy láncreakciót indít be. Szerintem fontos a korondi cserépedények védelme is, mert mit hallom hozzáértő szakemberektől, azt is hamisítják. Tény, hogy nem csak megélhetési politikus hanem megélhetési értelmiségi is létezik. Nehéz de dicséretes a rosszabb körülmények között otthon maradni és az otthoniak javára lenni mint ahogy azt tették és teszik nagyjaink. Ami a DNA-s ügyeket illeti, azt azért látni kell, hogy ez sajnos a politikai ellenfél lejáratásának eszközévé vált. Gyakran a feljelenő is tudja, hogy nem történt bűncsekmény de mire ez kiderül, az elhúzódó eljárás miatt jó sokára, addig politikai hullává válik az ellenfél. A sajtó szenzáció-éhsége felfúja az ügyeket az ártatlanság vélelmét figyelmen kívül hagyva, pedig az általános emberi jogok szerint ez minden embert megillet bűnössége bebizonyításáig. Sajnálatos módon az emiatt megsokasodó ügyek sűrűjében elsikkadhatnak a valós bűncselekmények.

Hozzászóló: , 2010.02.12, 08:54

Cseppben a tenger

Ne tessék haragudni, de egy darabig nem tudtam eldönteni, hogy amit a Neptun-ügyről ír, az vicc, vagy komolyan gondolja.
A vége felé, sajnos, az derült ki számomra, hogy komolyan hiszi is. (Egyébként rosszul tetszik tudni: MB partner volt, bizony, és az egész RMDSZ kongresszus, testületileg elmarasztalták a tárgyalókat.)
Ilyen narratívával nem tudok és nem is akarok vitatkozni.
És tudja mit: az ilyen emberek menjenek, és tanítsanak a Petőfi-Schiller Egyetemen, ott a helyük. Azt érdemlik.

Hozzászóló: , 2010.02.12, 12:19

A véleménynyilvánítás szabadsága szent dolog, de a sértést vissza kell utasítanom.

Elnézést kérek nevének elírásáért, elütési hiba történt.
1. Az említett RMDSZ kongresszus azt ítélte el, hogy felhatalmazás nélkül egyezkedtek, személyi konzekvenciái nem voltak az ügynek.
2. A Petőfi-Schiller egyetem, melyből semmi sem lett, nem lett volna egy elvetendő dolog és nem jelentette volna az önálló Bólyai egyetemről való lemondást.
3. Nem tartom helyesnek a Magyarországra való tömeges áttelepülést. Kovács elvtárs és az MSZP gyalázatos kampánya azért tudott hatásos lenni, mert valós félelmekre épített. Elhamarkodott dolog volt a MVSZ részéről a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kiírása az akkori politikai helyzetben. Sajnos a FIDESZ itta meg a levét és a magyar nemzet lett a kárvallottja. Abban lehet reménykedni, hogy a FIDESZ jól szerepel a közelgő választáson és elegendő képviselője lesz ahhoz, hogy megváltoztassa az állampolgárságról szóló törvényt és lehetővé vállik a magyar állampolgárság megszerzése letelepedés nélkül azoknak akik ezt kérik és a magyar nemzethez tartoznak. Ami személy szerint engem illet Reményik Sándor Eredj, ha tudsz! című versében megfogalmazottakkal tudok azonosulni és főleg a záró soraival "Még nem tudom: Jut -e nekem egy nyugalmas sarok, De addig, varjú a száraz jegenyén: Én itthon maradok!"
4. A magyar nemzetnek sok-sok olyan tagja van aki nem tud helyesen írni vagy fogalmazni különböző okokból, de sok kiváló íróról köztudott, hogy kézirata korrektúrára szorul. Hogy ön ezt szóvá teszi annak oka az, hogy kifogyott az érvekből.

Hozzászóló: , 2010.02.12, 13:59

No, akkor

1. Elég baj az.
2. "Bolyai" és nem "Bólyai". Lám (4.), mennyire is fontos a helyesírás. Nem érv, hanem igényesség kérdése. Nagyjaink korrektúra-igényével takarózni olyan, mintha a pedofil papokkal mentegetné a gyermekpornót. Ettől függetlenül: a Petőfi-Schiller Egyetem Nagyszebenben - és ezt Ön is nagyon jól tudja - egyrészt csak retorikai fogás volt, másrészt pedig a Bolyai Tudományegyetemet váltotta volna ki.
3. Nem értette meg a példát: a "jövevény okozta láncreakció" (elveszi a lehetőséget és munkahelyet) erősíti a veszélyérzetet, épp ezért hatásos érv (lásd az EU és a lengyel vízvezetékszerelő esetét). Ezzel operált az MSZP is, Ön is ezt dörgöli az orrom alá. Most már döntse el.
4. Még nagyobb baj. Egyrészt vészcsengő a mai közoktatási állapotunkra vonatkozóan, másfelől pedig - mint fentebb jeleztem - igénytelenség és tiszteletlenség. Tartozunk annyival az anyanyelvünknek, hogy írásban és szóban lehetőleg helyesen használjuk. Nem egy sima kommunikációs formáról van szó, hanem "a nyelvünkben élésről". Ha úgy tetszik: kultúráról.
(Képzelje el, ha egy zenész folyamatosan melléfog, és a hamis játékát azzal mentegeti, hogy vannak még dilettánsok.)

No, erre varrjatok gombot.

Szerző: refilatelista  2010.02.12. 17:42 komment

süti beállítások módosítása