Magyarország miniszterelnöke Gyurcsány Ferenc. Tetszik, nem tetszik, ez tény.

Érzelmileg nem viszonyulok hozzá, nem utálom, nem szeretem, de kitüntetést nem fogadnék el tőle. 

Viszont Gyurcsány Ferenc kitüntetéseket osztogat, mondhatni, ez a dolga, három RMDSZ-es politikus meg átveszi, nekik meg az a dolguk, biztos megérdemelték.

Nézzük csak a rövidhírt:  "A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől Cseke Attila, Kelemen Hunor és Márton Árpád. Az állami kitüntetéssel a romániai magyarság szolgálatában, a magyar-román államközi kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységüket ismerte el a Magyar Köztársaság." (A hivatalos anyagot lásd a kormányszóvivő honlapján.)

Ez eddig rendben is van, mint mondtam, számomra ugyan gusztus kérdése lenne, de ha egy miniszterelnök kitüntet egy politikust, tegyük fel, megérdemelten, és a politikus ezt el is fogadja, akkor, legalábbis a politikai álmoskönyv szerint, ennek politikai hozadéka is van.

A kitüntetett politikusaink, úgy tűnik, nem büszkék a kitüntetésre (kivéve Cseke Attilát, de erről kicsit később), vagy a kitüntetővel lehet bajuk. Ugyanis sem Kelemen Hunor honlapján, sem Márton Árpád honlapján nem díszeleg a digitális középkereszt, egészen pontosan egy mukk sincs az egészről. (Cseke Attila a sajtószemléjében említi.)

Ezt még megértem, én sem nagyon dicsekednék vele. Nem igazán hoz szavazatokat, ha kiderül, hogy Gyurcsány Ferenccel parolázok.

A pártsajtó viszont ennek tudatában hazudik is egy nagyot, az ÚMSZ tudósításából idézek: "A Sólyom László, Magyarország köztársasági elnöke által – Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök előterjesztése alapján – átadott kitüntetéseket..." Hoppá, mondok, Sólyom elnök úr adta át, akkor miért nem volt körbehozsánna a honi sajtóban? Nézem a Miniszterelnöki Hivatal honlapját, ott a köztársasági elnökről egy szó sincs, előkapom az MTI tudósítását, Sólyom László neve elő sem fordul.

Ott tartunk, hogy a - tegyük fel - megérdemelt kitüntetéseket csak úgy vesszük át Gyurcsány Ferenctől, hogy Sólyom Lászlóval takarózunk.

Hát akkor ne vegyük át.

Vagy ha igen, akkor vállaljuk, mert mégiscsak egy hivatalban lévő miniszterelnök adta át, nem valami utcai hazudozó. Megsértik Magyarország miniszterelnökét, semmibe veszik Magyarország államfőjét.

Inkább legyenek büszkék rá. Például mint Cseke Attila, aki a Bihari Napló november 15-i számában még nyilatkozott is erről (bár a felvezetőben ott is úgy tudják, hogy "Sólyom László köztársasági elnök javaslatára a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át"!), idézem: "Ez a kitüntetés csak név szerint az enyém. Úgy érzem, mindazoké ez a díj, akik hittek bennem, megbíztak bennem és támogattak. Tehát ugyanúgy a bihari és erdélyi magyaroké is." 

Hát ez a bajom. Mert az is dühítő, hogy az újságíró butaságból, információhiányból vagy csak rosszul értelmezett párthűségből hazudik a lapjában, tényeket ferdít, Sólyom László köztársasági elnököt használja fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "eltakarására". Azt is nehezen viselem, hogy kitüntetett politikusaink Pesten paroláznak, itthon meg inkább csendes magányukban pökik és fényesítik a középkeresztet, nehogy véletlenül a választópolgár ebből ítélje meg értéküket.

De az én nevemben ne vegyenek át kitüntetést. Pláne ne olyan ember, aki egy ravatalozó alapkőletételénél a következőket képes mondani: "egy új építmény átadása, de már az alapkövének a letétele is azt bizonyítja, hogy az illető közösség helyben képzeli további jövőjét is, jobb körülmények között, a választott vezetők dolga pedig, hogy hozzásegítsék őket ennek megvalósításához."

És ez az ember játszott "kiemelkedő szerepet a magyar-román együttes kormányülések sikeres előkészítésében és lebonyolításában, a Magyarország és Románia, valamint az országainkban élő nemzeti közösségek számára egyaránt kiemelkedően fontos megállapodások létrehozásában" (l. a középkereszt indoklását).

Mit mondjak - olyanok is lettek.

 

Szerző: refilatelista  2008.11.18. 10:31 komment

süti beállítások módosítása